o-nas-sk.png

Tipy

  • Lesný med pomáha aj pri chudokrvnosti, nedostatku krvného farbiva a očiste organizmu – obsahuje totiž aj vysoký podiel prírodných antioxidantov.


    Včelí med má významné miesto v jedálnom lístku rekonvalescenta po ťažkých operáciách a dlhodobých ochoreniach.


    Pri ochoreniach je med nedoceniteľný. Nielen že dodáva telu dostatok dôležitých látok, energiu, ale na rozdiel od rafinovaného cukru, nezaťažuje náš organizmus.
  • Nech je med akokoľvek sladký, ak sa konzumuje v rozumných dávkach ako liek, nemôže uškodiť ani diabetickým pacientom.


    100g medu obsahuje: sacharidy (cukry) 81,0g; tuky 0,0g; bielkoviny 0,3g, čo predstavuje 324 kcal (1360 kJ).


    Zmes jednoduchých cukrov a vody skoncentrovaná v objeme jednej polievkovej lyžice medu je pohotovostnou zásobou energie pre všetky príležitostné prípady. Ocenia to športovci, študenti, ale aj ostatní ľudia po celodennej námahe. Účinok sa dostaví takmer okamžite, pretože výživa prechádza bez úprav do ciev a nervov.
  • Menej známe látky obsiahnuté v mede sa podieľajú na posilňovaní imunitného systému človeka, čím výrazne znižujú riziko ochorení, podporujú aktivitu srdcového svalu, pečene, obličiek, stabilizujú krvný tlak, zvyšujú vitalitu organizmu.


    Je monosacharid s vysokým GI (glykemický index) – až 92.


    1 lyžička škorice a 2 lyžice medu pred jedlom zabraňuje zvýšeniu kyslosti žalúdku aj u najťažších jedál.
  • Každý deň ráno, ½ hodiny pred raňajkami na lačný žalúdok a večer pred spaním vypite šálku čaju alebo vody (čaj je lepší) s medom a škoricou. Pravidelné užívanie pomáha znížiť váhu.


    Bežná konzumácia u dospelého človeka sa pohybuje okolo 3-4 čajové lyžičky denne, detská od 1 až po 3 v závislosti od veku dieťaťa. Pri jeho dennej konzumácii je naďalej zbytočné požívať potraviny sladené repným cukrom vo forme cukroviniek a nápojov. Za všetko hovoria fakty, pred vynájdením spôsobu priemyselnej výroby cukru /sacharózy/ ľudstvo takmer nepoznalo chorobu cukrovku, od 19 storočia - áno.
  • Med neobsahuje sacharózu (tzv. repný cukor). Pri sladenie cukrom naše ľudské telo najskôr metabolicky štiepi na fruktózu a glukózu. Až potom sú tieto jednoduché cukry využité v ľudskom tele. Pri použití medu ako sladidlá toto pre telo namáhavé metabolické štiepenie odpadá.


    Základnou vlastnosťou medu je, že jeho zložky posilňujú imunitný systém. Med je považovaný za cenný prírodný liek, ktorý napomáha prácu detoxikácii pečene, zmierňuje príznaky ochorenia dýchacieho ústrojenstva, urýchľuje priebeh infekcie a podporuje trávenie.
  • Jedna lyžica medu obsahuje takmer 200 rôznych hodnotných a dôležitých živín pre vás. V mede sú mnohé vitamíny, minerálne látky, stopové prvky, enzýmy, koenzýmy, flavóny, antioxidanty a ďalšie bioaktívne látky?


    Med si však nachádza čoraz širšie uplatnenie aj v našich kuchyniach, ale aj v netradičných oblastiach, napr. v kozmetike, kde oceňujú najmä jeho hydratačné schopnosti.


  • Vo farmaceutickom priemysle je využívaný ako prírodné liečivo. Vedci v mede objavili antibakteriálne látky a enzýmy pre zjemnenie a omladenie pleti.


    Na choroby srdca platí med s mletou škoricu namazaný na pečive. Med so škoricou totiž znižuje hladinu cholesterolu v krvi a cievach a chráni pred infarktom. Med a škorica vracajú cievam a žilám ich pružnosť.


    Med je účinný aj v boji proti artritíde, pritom stačí jedna lyžica medu denne.
  • Na infekciu močového mechúra stačí rozpustiť 2 lyžice medu a 1 lyžičku škorice v pohári čaju a vypiť.


    Med platí aj na prechladnutie, na problémy so žalúdkom, na plynatosť, na posilnenie imunitného systému, pri ťažkom žalúdku či chrípke.


    Vzhľadom k obsahu niektorých prírodných látok patrí med do sortimentu racionálnej výživy, kde pri rozumnom užívaní môže spĺňať funkciu vhodného sladidla.


    Medový nápoj pred spaním vám zaručí hlbší a pokojnejší spánok.