O mede

Med je už celé tisícročia vyhľadávanou zložkou potravy človeka, prírodným liečivom, kozmetickým prípravkom, platidlom. Je vskutku zázračným prírodným elixírom a takým aj zostane. Čoraz viac ľudí sa usiluje o návrat k prírode, cielene vyhľadáva produkty, z ktorých čerpali zdravie a silu naši predkovia... Sladký zlatistý elixír z včelieho úľa je skutočne cenný produkt.

  • Med je zrelá sladká hmota, ktorú včely vyrábajú z nektáru, medovice a iných sladkých štiav, pozbieraných zo živých rastlinných orgánov tým, že ich obohacujú látkami z vlastného tela, uskladňujú v plástoch a nechávajú dozrieť. Hlavnou surovinou na výrobu medu je nektár z kvetov rastlín a medovice..
  • Poznáme med nektárový, medovicový a zmiešaný. Jeho hlavnou zložkou sú jednoduché cukry, glukóza (hroznový cukor) a fruktóza (ovocný cukor). Okrem nich med obsahuje minerálne látky, bielkoviny, enzýmy, kyseliny atď. Podľa pôvodu je v mede rôzny pomer glukózy a fruktózy. Tento vzájomný pomer má potom vplyv na konzistenciu (hustotu). Každý med, až na pár výnimiek, začne po čase kryštalizovať, čo možno pokladať skôr za záruku jeho pravosti. Minerálne látky sa do medu dostávajú z rastlín, ktoré ich získavajú z pôdy. Pre človeka nevyhnutné minerálie obsiahnuté v mede sú jód, kobalt, molybdén, zinok, železo a ďalšie. Veľké množstvo kyselín v mede má vplyv na jeho hodnotu pH. Kvetové medy majú nižšiu hodnotu pH, kým medovicové vyššiu. Med obsahuje tiež menšie množstvo bielkovín. Jeho antibakteriálny účinok spôsobuje prítomnosť inhibínu, ktorý brzdí rast baktérií a pôsobí aj ako dezinfekčný prvok. Z vitamínov med obsahuje najviac vitamíny skupiny „B“ a to : B1, B2, B6, B12. Okrem nich vitamíny C, A, D, K, E, P.
  • Každý kvalitný med po čase skryštalizuje! Doba kryštalizácie závisí od vzájomného pomeru glukózy a fruktózy, od teploty skladovania... Podozrivým z falšovania je med, ktorý ani po dlhšej dobe nekryštalizuje. Tuhý med ľahko rozpustíme vo vodnom kúpeli, teplota medu však nesmie prekročiť 40°C.
  • Osvedčených a preverených receptov z medu je známych veľa. Zmes jednoduchých cukrov a vody skoncentrovaná v objeme jednej polievkovej lyžice medu je pohotovostnou zásobou energie pre všetky príležitostné prípady. Ocenia to športovci, študenti, ale aj ostatní ľudia po celodennej námahe. Účinok sa dostaví takmer okamžite, pretože výživa prechádza bez úprav do ciev a nervov. Menej známe látky obsiahnuté v mede sa podieľajú na posilňovaní imunitného systému človeka, čím výrazne znižujú riziko ochorení, podporujú aktivitu srdcového svalu, pečene, obličiek, stabilizujú krvný tlak, zvyšujú vitalitu organizmu... Zaručeným liekom na nervy je medovicový med s vysokým obsahom Zaručeným liekom na nervy je medovicový med s vysokým obsahom minerálov.
  • Hroznový cukor obsiahnutý v mede pôsobí osmotickým tlakom na prekrvenie tkaniva a prispieva k zahojeniu rany. Nízky obsah vody a vysoký obsah cukru obmedzuje rast baktérií. Pri oxidácii cukru pomocou enzýmu inhibínu vzniká peroxid vodíka, ktorý má dezinfekčné účinky. Vedci z jedného švajčiarskeho výskumného ústavu našli v osemdesiatych rokoch v mede viac než desiatku antibakteriálnych látok. Dezinfekčné účinky medu potvrdzujú aj ďalšie testy. V mnohých prípadoch má medová terapia lepšie výsledky než klasická liečivá, napríklad u hnačiek pri salmonelóze alebo pri liečbe pásového oparu. Použitie medu pri kašli, bolestiach v krku alebo pri prechladnutí je všeobecne známe. Najlepšie sa aplikuje rozpustený v mlieku (nie teplejšou ako 45 ° C, pri vyššej teplote dochádza k strate dôležitých látok). Každý med nemá však rovnaké zloženie a teda aj rovnaké účinky. Pri nedostatku vápnika a svalovej ochabnutosti je dobrý kvetový med, nedostatok železa pri chudokrvnosti pomáha odstraňovať tmavý lesný med.


Priemerné zloženie medu v percentách:

  • fruktóza 30 až 38%
  • glukóza 26 až 33%
  • sacharóza 1 až 10%
  • vyššiecukry 1 až 10%
  • voda 17 až 20%
  • enzýmy 0,1 až 0,6% (glukózooxidázou, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza)
  • vitamíny 0,1% (kys. pantotenová, B1, B2, B3, biotín, C)
  • minerálie 0,1 až 1,0% (oi draslík, sodík, vápnik, horčík, železo, fosfor, síra, mangán, zinok, meď)
  • organické kyseliny 0,1 až 0,5% (oi pyrohroznová, glukónová, jablčná, citrónová, mravčej, jantárová)
  • aminokyseliny 0,1 až 0,5% (oi fenylalanín, prolín, alanín, valín)
  • hormonálne látky (noradrenalín, acetylcholín, adrenalín, dopamín, látky z materskej kašičky)
  • farbivá (oi rutín, kverutin, akacetin)
  • vonné látky (diacetyl, acetaldehyd a viac ako 50 ďalších)


Pre porovnanie repný cukor obsahuje:

  • 98% sacharózy
  • 0,5% vody
  • 1,5 až 2% nestráviteľných látok.