elixir-zdravia.png

Elixír zdravia

Med je už celé tisícročia vyhľadávanou zložkou potravy človeka, prírodným liečivom, kozmetickým prípravkom, platidlom. Je vskutku zázračným prírodným elixírom a takým aj zostane. Čoraz viac ľudí sa usiluje o návrat k prírode, cielene vyhľadáva produkty, z ktorých čerpali zdravie a silu naši predkovia... Sladký zlatistý elixír z včelieho úľa je skutočne cenný produkt.   

Vedeli ste,že.....  

  • medom sladili ľudia už v dobe kamennej. Jeho pôvod však bol dlho zahalený rúškom tajomstva. Staré mýty dokonca tvrdili, že pochádza priamo z neba. Ako posvätný pokrm sa stal súčasťou mnohých rituálov a náboženských obradov. Včelí med používali Egypťania nielen do pokrmov a nápojov, ale aj ako kozmetický prípravok. Med býval už v staroveku tiež obľúbeným liekom pri žalúdočných a žlčníkových problémoch. Vikingovia si vozili medové zásoby pre posilnenie počas ciest, Rimania sa ním posilňovali pred bojom a dva kilogramy medu mal so sebou aj prvý premožiteľ Mount Everestu sir Edmund Hillary,
  • aby včela nazbierala kilogram medu, musí vyletieť 150-tisíc krát a navštíviť 10 miliónov kvetov. Jeden výlet trvá včele 10 minút. Denne vylieta z úľa asi desaťtisíc včiel, ktoré navštívia až štyri milióny kvetov. Na jar lietajú asi 800 m od úľa, ale v lete aj na vzdialenosť 4 km a viac. Včela dokáže preletieť až 60 km za hodinu. V lete vyletujú už o štvrtej ráno a denne pracujú až sedemnásť hodín,
  • včely sú majstrami v rozlišovaní vôní, ich čuch je tisíckrát silnejší ako ľudský, vôňu kvetov zacítia z vyše kilometrovej vzdialenosti. Včely sú dobrí stavitelia – plásty, ktoré stavajú majú pevnú konštrukciu a ich rozmery sú dodržané s neobyčajnou presnosťou : uhol bunky sa vždy rovná 109 stupňov 28 minút,
  • med obsahuje zmes sacharózy a fruktózy a veľa zložitých sacharidov, zatiaľ čo v cukre je prevažne sacharóza. Navyše vďaka prirodzenému vývoju je naša chuť 1,5 krát vnímavejšia k fruktóze než k sacharóze. Fruktóza je prirodzenou súčasťou plodov, ktorými sa živili naši pravekí predkovia. Bola to vlastne jediná forma cukru, ktorá bola pre nich dosiahnuteľná, a preto je na ňu náš organizmus veľmi vnímavý a obľúbil si ju,
  • podľa doterajších štatistík konzumuje priemerný Slovák medu žalostne málo, trikrát menej ako obyvateľ priemyselne vyspelých krajín sveta. Je to paradox, pretože zásluhou veľmi pestrej flóry produkujeme jedny z najkvalitnejších medov vo svete,
  • med má v slovenskej kuchyni svoju tradíciu. V stredoveku sa ním zladila "obyčajná" strava, pretože to napokon bolo jediné dostupné sladidlo. Aj dnes si málokto z nás dokáže predstaviť vianočné pečenie bez medu. Vo sviatočných kuchárkach a rodinných receptoch sa nájde množstvo dobrôt z medu či medovú náplňou či polevou (medovníky, apod),
  • kvetový a lesný med sa nelíšia iba farbou, chuťou a prímesou peľu; lesné medy majú podstatne viac aminokyselín než medy kvetové. Rozdiely sú u oboch typov medu aj v obsahu minerálnych látok Merná hmotnosť medu je 1,4 g.cm3. V 100g medu je 1394 kJ (328 kcal). Jedna polievková lyžica obsahuje 0,25 kJ (~ 0,06 kcal). Med má o 25% vyššiu sladivosť ako repný cukor.

Kliknite na texty v pozadí pre ich zobrazenie